Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Használt autó vásárlás tippek és tanácsok

Nagyon sok kérdést szoktunk kapni az állapotfelmérés kapcsán használt autó vásárlása előtt. Megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, amire érdemes odafigyelni.

FIGYELEM! Érdemes előzetesen időpontot egyeztetni, hogy rendelkezésre tudjunk állni az autó megnézésekor!

autó állapotfelmérés

Használtautó vásárlás tippek, tanácsok

Ellenőrző lista használt autó vásárláskor

Használtautó vásárlás kereskedőtől

Használtautó vásárlás menete

Ha már most konkrét kérdése van, vagy szeretné, ha egy tapasztalt szakember átnézné a kinézett autót, hívjon minket a +36 70 352 1562 számon! Mit kínálunk mi, ha minket bíz meg egy autó állapotfelmérésével? Kattintson az alábbi képre!

Mit érdemes átnézni használt autó vásárlásakor

Használtautó vásárlás tippek, tanácsok

 1. Az 1-2 éves autók sokkal olcsóbbak, mint az új autók. Ennek megfelelően fiatal használtautó választásával rengeteget lehet spórolni. Kivételt jelent, ha az ember egy rossz szériát fog ki. Bizonyos márkák - elsősorban a luxusautók területén - nagyon sokáig tartják az értéküket. Ilyen például a Mercedes és a Porsche.

 2. Ha tudunk angolul, akkor találhatunk olyan kiváló autó összehasonlító oldalakat, amelyeken 2 vagy akár 3 típust is összevethetünk. Ilyen pl. a Parkers és a What Car? Ezek valódi kincsesbányák lehetnek, ha igazán alaposan szeretnénk kutatni egy-egy modell után, vagy nem vagyunk biztosak a döntésünkben.
  Az alábbi összehasonlítást kértük le példaképpen
  https://www.parkers.co.uk/cars/reviews/compare-cars/?items=72437,77059,68838

  használt autók összehasonlítása
 3. A kisebb motorok csak akkor fogyasztanak kevesebbet, ha rendeltetésszerűen használjuk őket. Ha kisebb hengerűrtartalmú motorral száguldozó, vagy próbálunk utánfutót vontatni, nem fog sokkal kevesebbet fogyasztani, mint egy nagyobb teljesítményű motor, viszont hamarabb tönkre tehetjük vele.
 4. A benzin üzemű autók fenntartása jellemzően olcsóbb, mint a dízel üzemű járműveké. Ne tévesszen meg senkit az, hogy a dízelmotorok gazdaságosabbak! A dízel üzemű autók többe is kerülnek, és drágábban is tudunk beléjük tankolni.
 5. A manuális sebességváltós autók olcsóbbak, mint az automata sebváltós autók. A váltogatás extra feladatot jelent vezetés közben, különösen, hogyha araszolnunk kell a városi forgalomban, vagy a lámpáknál kell megállni. Miközben az automata sebességváltó leveszi a vállunkról ezt a gondot, egy kicsit meg is drágítja az autót.
 6. A hibrid autók olcsóbban üzemeltethetők, de többe is kerülnek. Manapság már mindenféle kategóriában gyártanak hibrid autókat. Ezek üzemeltetése olcsóbb, az alacsony vagy akár nulla adó vonzóvá teszi ezeket a modelleket. Jellemző rájuk, hogy jobban tartják az értéküket.
 7. Érdemes ellenőrizni a szén-dioxid kibocsátást, illetve az autó tömegét, ezek ugyanis növelhetik az autó után fizetendő adót.
 8. A kisebb hengerűrtartalmú autók után kevesebb adót kell fizetnünk.
 9. Mikor érdemes autót venni? Ha kereskedőtől vesszük az autót akkor érdemes lehet a negyedév végére időzíteni a vásárlást, mert előfordul bizonyos kereskedésekben, hogy ilyenkor olcsóbban lehet hozzájutni egy egy autóhoz. Annak érdekében akciózzák le őket, hogy a kereskedők felvehessék a negyedéves bónuszukat az értékesítés volumene után. Magánszemély esetében ilyen jellegű dologról nem beszélhetünk. Általánosságban a használtautók árának mozgását érdemes követni: ha az árak felfelé mennek, érdemes minél hamarabb vásárolni.
 10. Mennyibe kerül az autó szervizelése: olcsóbbak vagy drágábbak-e a cserealkatrészek?

Ellenőrző lista használt autó vásárláskor, szempontok:

 • ​Mik az alapvető követelmények az autóval szemben? Legyen benne elég hely a család számára, olcsó legyen az üzemeltetése, sportos legyen?
 • Gondoljuk végig, mire van szükségünk pontosan: szeretnénk, ha az autó alkalmas lenne valami konkrét dologra? Előfordulhat, hogy szeretnénk utánfutót vontatni vele, vagy szeretnénk, ha beférne egy kisebb helyre? Gondoljuk át ezt is!
 • Jellemzően városi forgalomban használjuk, vagy pedig hosszabb utakat teszünk meg vele az autópályán?
 • Van-e preferenciák a tekintetben, hogy dízel vagy benzin üzemű autót szeretnénk?
 • Megfontoljuk környezetbarát autó vásárlását? Ilyenkor hibrid vagy elektromos autó választása lehet opció.

 

Mit érdemes átnézni használtautó vásárlásakor?

 • Vizsgáljuk meg a jármű külső és belső részét! A külső karcolásokat rozsdásodási helyeket magunk is észrevesszük a legtöbb esetben, de rétegvastagság mérővel még pontosabban meghatározhatjuk, hogy átfestették-e az adott elemet a jármű karosszériáján. Semmiképpen se felejtsük el felnyitni a motorháztetőt, illetve a csomagtartót, és ha lehet, próbáljunk benézni a jármű alá is!
 • Próbáljuk ki az autót: menjünk el teszt útra! Olyan autót meg sem szabad vásárolni, amelyet nem engednek kipróbálni. A kopogó kattogó hangok azonnali problémát jeleznek. Figyeljünk oda különösen a motor felől érkező hangokra. Figyeljünk vezetés közben a műszerfalról érkező jelzésekre is. Győződjünk meg arról, hogy a fék tökéletesen működik-e, és hogy az autó nem húz-e oldalra!
 • Vegyük figyelembe a megtett kilométereket: sokat lehet hallani a manipulált km órákról. Sajnos sok esetben nem lehetünk abban biztosak, hogy az autó km órája tényleg a valós értéket mutatja-e. A mi diagnosztikai műszerünkkel erről többet meg lehet tudni. Miközben figyelmet kell szentelni az autó által megtett kilométereknek tudnom kell azt is hogy a sok kilométer nem feltétlenül rossz és a kevés megtett kilométer nem mindig jelenti azt hogy az autó remek formában van.
 • Ellenőrizzük az esetleges szivárgásokat: olajfolyás (jellemzően fekete), hűtővíz (tipikusan zöld, sárga, rózsaszín), váltóolaj (általában vörösen színű).
 • Nézessük át hozzáértő szerelővel! Ha hozzáértő szerelőnél ilyent az autót akkor az ő tapasztalatával és műszer ez egységével beható információkat kaphat a járműről és nyugodtabb lehet a vásárlási döntését illetően
 • Nézzünk utána az autónak: az interneten sok információ található egy adott járműről típus alapján még konkrétabban kereshetünk. Nézzünk utána konkrétan annak is, hogy voltak-e visszahívások az adott típusnál.

Használtautó vásárlás tippek, tanácsok

Ellenőrző lista használt autó vásárláskor

Használtautó vásárlás kereskedőtől

Használtautó vásárlás menete

Ha minket bíz meg az állapotfelméréssel, akkor az alábbi állapotfelmérő lap szerint haladunk a vizsgálat során:

autó állapotfelmérő lap

Használtautó vásárlás kereskedőtől

 1. Érdemes utánanézni a használtautó kereskedő cégének.  Meg lehet nézni hogy van e értékelés az adott vállalkozással kapcsolatban.  Ha nem találunk értékelést az interneten a céggel kapcsolatban akkor vagy nem túl régi a cég vagy valami oknál fogva  nem publikálja  az értékeléseit.
 2. Magyarországon 2019 óta működik a Jármű Szolgáltatási Platform, amely bárki számára elérhető, mindössze egy Ügyfélkapu hozzáférés szükséges. Ebben az adatbázisban megtalálhatók a Magyarországon regisztrált autók rendszáma alapján a műszaki vizsgákon és a tulajdonosváltások során rögzített km adatok. A kereséshez szükség van az autó rendszámára; ha ez a hirdetés képein esetleg nem látszik, akkor tudakozódjunk a kereskedőnél.
 3. Érdemes átnézni az autó papírjait. Megesett a praxisunkban, hogy a hirdetésben szereplő lóerők száma nem egyezett meg a jármű forgalmi engedélyén szereplő teljesítménnyel (kevesebb volt), és ez csalódást okozott a vevőnek.
 4. Kevesen tudják hogy a vásárlást követően fél évig a vásárlónak joga van kártérítést kérni ha olyan hibára derül fény amelyet az adásvételi szerződésben ugyan nem rögzítettek és a vásárlót nem tájékoztatták róla. Éppen ezért nem mindegy, hogy kereskedőtől vásárolunk vagy közvetítőtől.
 5. Ha külföldről behozott autót vásárolunk, megtörténhet, hogy pl. osztrák magánszemélytől vásárolunk, és a közvetítő, akit kereskedőnek hiszünk, semmilyen jogi felelősséggel nem tartozik a járművel kapcsolatos esetleges hibákért. Előleg fizetése vagy beszámított autó otthagyása előtt mindenképpen tisztázzuk a helyzetet.
 6. Alapértelmezés szerint a törvény védi a vevő felet. Rejtett hiba esetén az autóra kereskedő esetén 2 év, magánszemély esetén 1 év szavatosság van az autóra. A vevő hiba kiderülése esetén kérheti a javítást, vagy utólag is elállhat a vásárlástól.
 7. A szavatosság kizárása: ha a gépjárművet fogyasztó vásárolja, a Polgári Törvénykönyv tiltja a szavatosság kizárását, tehát a szerződésesben ez a rendelkezés érvénytelen, és a vásárló élhet szavatossági jogaival!! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerződésben hiába zárja ki az eladó a rejtett hibákkal kapcsolatos felelősségét, a vevő kérheti a kereskedőtől a hiba kijavítását, az autó kicserélését, ill. árleszállítást kérhet. Végső esetben elállhat a szerződéstől.

  Íme egy tanulságos, 2018. évi történet.

Használtautó vásárlás menete

 1. Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus autó jelöltet, akár az internetről, akár egy autópiacon, akkor amikor a gépkocsit vásárlás céljából megyünk átnézni, ajánlott szakembert vinnünk magunkkal, aki ténylegesen meg tudja állapítani az autó aktuális állapotát.
 2. Ha nincsen olyan szakember vagy ismerős, akiben megbízunk, akkor az eladó hozzá kell hogy járuljon ahhoz, hogy szakszervizben átnézzük az autót komoly vásárlási szándék esetén.
 3. Az autó átnézése során kérjük el az autó papírjait is. A forgalmi engedély adataival hasonlítsuk össze az autó hirdetésében szereplő adatokat vagy az autó tábláján található adatokat.
 4. Miután meggyőződtünk arról, hogy az autóval biztonságosan lehet közlekedni, el kell végeztetni az autó eredetiségvizsgálatát. Az eredetiségvizsgálat költsége megegyezés tárgya, az eladó és a vevő gyakran meg felezik ennek díját.
 5. Ha az eredetiségvizsgálat előzetesen nem végezhető el, akkor érdemes olyan passzust bele venni az adásvételi szerződésbe, ami arról szól, hogy ha a vizsgálat negatív eredményt hoz, akkor a szerződés semmis.
 6. Ha mindent rendben találtunk, birtokunkba kerültek a jármű papírjai, megköthetjük a kötelező felelősségbiztosítást. Ezután mehetünk az okmányirodába, ahol átírathatjuk a járművet a nevükre.

Hamarosan folytatjuk az alábbi témákkal:

Mire figyeljünk diesel autó vásárlásakor?
Használt autó vásárlás buktatói
Használt autó hibák
Használtautó vásárlás után