Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gépjármű kötelező tartozékai 2021

2020.10.25

A gépjármű kötelező tartozékait a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. Ennek értelmében kötelező tartozék személyautóknál az elsősegélynyújtó csomag és az elakadásjelző háromszög, és csak ajánlott tartozék a láthatósági mellény, a tűzoltókészülék (3,5 tonna feletti járműveknél ez is kötelező), az izzókészlet, az indítókábel (bikakábel), vontatókábel, defektjavító szett, illetve télen a hólánc, jégkaparó, meleg pléd.

Ügyeljünk rá, hogy ha esetleg értékesítjük az autónkat, akkor eladáskor ne felejtsük az autóban a kötelező tartozékait.

Kötelező tartozékok

Autós elsősegély doboz tartalma

Személyautókban a B, teherautóknál a C jelű doboz van előírva. Bár a rendőr ritkán szokott belenézni, és a legjobb, ha sohasem kell kibontani, mégis saját érdekünkben jó, ha pótoljuk az elsősegély dobozból esetleg felhasznált tételeket:

Személygépkocsi és tehergépkocsi esetén is érvényes (csak tételes felsorolás, nem írunk darabszámokat):elsősegélynyújtó csomag

 • steril gyorskötöző pólya

 • steril gyorskötöző pólya

 • steril mull-lap

 • egyenként csomagolt, vágott mullpólya

 • steril mull-lap

 • kéztisztító, kézfertőtlenítő lap

 • nejlon kesztyű

 • háromszög alakú kendő

 • biztosítótű

 • ragtapasz

 • olló

 • sebfertőtlenítő oldat

 • sebtapasz vágható

 • lélegeztetéshez szükséges, higiénikus arcmaszk

 • gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk

 • elsősegélynyújtás képekben útmutató

Elakadásjelző háromszög

Az elakadásjelző háromszög használata kötelező lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávban elakadt jármű esetén. Lakott területen kívül arra kialakított parkolóhelyen, illetve lakott területen belül nem írja elő a KRESZ.elakadásjelző háromszög

Az elakadásjelző háromszöget a jármű mögött kell elhelyezni úgy, hogy a műszaki hibás járművet megfelelő távolságból láthassák a többi jármű vezetői. Lakott területen belül 50 méterre, lakott területen kívül 100 méterre, autópályán pedig 150 méterre állítsa fel az autó után (ha több autó akadt el, az utolsó után).

Az elakadásjelző háromszög összeállítását érdemes legalább egyszer kipróbálni, hogy ne a veszélyhelyzetben szembesüljünk esetleg azzal, hogy nem tudjuk felállítani, amikor egyébként is idegesebbek vagyunk.

Elakadásjelző háromszög összerakása:

Ha nincs az autóban elakadásjelző háromszög, Auchanban, Tescoban vagy a legközelebbi benzinkúton vehetünk. Vásárláskor arra ügyeljünk, hogy ne vegyünk túlságosan könnyűt, mert sajnos kaphatók olyan háromszögek is, amelyek nagyon könnyűek, és az elhaladó autók menetszele könnyen felboríthatja őket, ami nagyon bosszantó ilyen helyzetben.

Ajánlott tartozékok

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény használatát a KRESZ csak lakott területen kívül, illetve éjszaka és korlátozott látási viszonyok között írja elő. Tehát ha valaki lakott területen kívül vagy rossz látási viszonyok között gyalogol, akkor kötelező a viselése. Rossz látási viszonynak minősülhet sok esetben a ködös, havas, esős időjárás is!láthatósági mellény

Segédmotoros kerékpáron láthatósági mellény a KRESZ szerint nem kötelező.

Láthatósági mellény kerékpár jogszabály 2020

Mikor kell láthatósági mellény kerékpáron? Biciklisekre vonatkozó szabályok 2020-ban: lakott területen kívül kerékpárral közlekedve is viselnünk kell a láthatósági mellényt.

A fényvisszaverő ruházat viselése kerékpárosként az úttesten kívül, például az útpadkán történő tekerés esetében is kötelező az úton és a kerékpárúton is!

Tűzoltó készülék autóba

Tűzoltó készülék elhelyezése és rögzítése autóban fontos szempont lehet. Elektromos meghibásodás az autóban több százezer forintos kárt is okozhat, egy tűzoltó készülék vásárlása jó befektetés lehet.

Személyautóba ABC porral oltó vagy fagyálló habbal oltó ajánlott 2 kg-os kiszerelésben.

Izzókészlet autóba

Ha út közben ég ki egy izzó az autó lámpájában, akkor – ha erre van lehetőség – elvileg helyben kell kicserélni a kiégett izzót, vagy azonnal szervizbe kell vinni az autót.

Régebben egyértelmű volt a tartalék izzókészlet megléte a kocsiban, ma ezt már nem veszi olyan szigorúan a rendőr. Újabb típusú autóknál már nem is lehet hozzáférni az izzókhoz, de régebbi autóknál elvileg kötelező az izzócserét azonnal, helyben elvégezni.

Indítókábel (bikakábel)

 

A "Milyen bikakábelt vegyek?" vagy "Hogyan válasszunk bikakábelt?" kérdésekre a rövid válasz, hogy minél nagyobb keresztmetszetűt, mert fontos az áramerősség, amely át tud folyni az indítókábelen anélkül, hogy megolvadna a kábel vagy a kábelsaruk. A jó minőségű indítókábel nem olcsó!

Autó bikakábel csatlakoztatási módját az alábbi kép szemlélteti:

indítókábel bikakábel

Vontatókötél

A vontatókötél is nagyon jól tud jönni, ha az autóval nem tudunk továbbhaladni. Kaphatók elasztikus vagy acélsodrony vontatókötelek is, de ezeket nem javasoljuk, mert a merevség az autó károsodását okozhatja, a rugalmas anyag balesetveszélyes.

Fontos szempont a vontatókötél hossza is. A KRESZ alapján a vontatókötélnek minimum olyan hosszúnak kell lennie, hogy ne akadályozza a két járművet kanyarodáskor. Ha 4 méternél hosszabb a kötél, akkor jól látható jelzéssel kell ellátni.

Defektjavító készlet

Defektjavító szetteket lehet kapni autótípusonként is (pl. VW, BMW), de gumiabroncs típusokhoz is árulnak kifejezetten (pl. Continental). Ha nincs pótkerék vagy mankókerék az autóban, jól jöhet a defektjavító szett. Az újabb típusú autókban van a csomagtartó alatti rekeszben található.

Figyelem! Ha a lyuk mérete nagy, akkor ne próbálkozzon a defekt javításával. Csak biztonságos helyen, az elakadásjelző háromszög elhelyezése után és a vészvillogó bekapcsolásaát követően álljon neki a javításnak!

Maga a szett tömítőanyagból, kompresszorból és tömlőből áll. A kompresszort a szivargyújtóhoz csatlakoztatva juttassa be a kompresszorral a tömítőanyagot a kerék belsejébe. A javítás csak átmeneti jellegű, javított gumival haladjon lassabban, és első útja gumishoz vagy szervizbe vezessen!

Autó téli felszerelése

Mi legyen az autóban télen? Tartsunk az autóban olyan eszközöket, amelyek segítenek átvészelni a kialakult helyzetet elakadás esetén. Ilyenkor hasznos lehet hólapát, meleg pléd, jégoldó, hólánc.