Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Autó vásárlás tippek

Autóvásárlási tanácsok, hasznos, megszívlelendő szempontok vásárláskor.

Ezzel kapcsolatban először is az alábbiakat kell tisztáznunk saját magunkban:

  1. Mire is akarjuk használni az új autót?

  2. Mennyit szánunk rá? Ehhez érdemes egy kicsit hozzászámolnunk némi adminisztrációs és szervizelési költséget.

  3. Van-e adott típus a kategóriában, ami tetszik, és megfelel a felhasználás céljára?

FIGYELEM! Érdemes előzetesen időpontot egyeztetni, hogy rendelkezésre tudjunk állni az autó megnézésekor!

autó állapotfelmérés

Mire is akarjuk használni az új autót?

Bevásárláshoz, kiránduláshoz nem kell nagy és túlzottan extrás autó. Sokkal lényegesebb a megbízhatóság, a kis fogyasztás és az olcsó fenntartás.

Napi használathoz azt kell mérlegelnünk, hogy városi araszolásra vagy autópályán/autóúton való használatra kell felkészülnünk, illetve kisebb vagy nagyobb távolságokat kell-e megtennünk az autóval. Városba inkább benzines motort (ma már esetleg hibrid autót) ajánlunk, hosszabb utakra érdemes lehet nagyobb dízelmotorral felszerelt típust választani.

autóvásárlási tanácsok

Mennyit szánunk rá?

Nagyon széles a skála, pár 100 ezer Ft-tól több 10 millió Ft-ig lehet autót venni. Ha megvan a keret, amennyit rá tudunk/akarunk szánni, már sokkal előrébb tartunk, mert így célzottabban tudunk keresgélni.

 

Kiváló kiindulási alap az internet – szinte nincs olyan kereskedő vagy magánszemély, aki ne hirdetné a járművét az interneten. Itt tudunk ár és számtalan műszaki paraméter szerint keresni.

 

Miután megvettük az autót, kötelező biztosítást kell kötnünk, át kell íratnunk, eredetiségvizsgálatra kell vinnünk és ajánlott egy átnézetés, szervizelés (pl. olajcsere, fékbetét csere, gumicsere, vezérlés csere). Ezeket mind kalkuláljuk hozzá a vételárhoz.

biztonságos autóvásárlás

 

Van-e kinézett típus?

Jó megközelítés lehet az évjárat, futott km-el száma és a márka/autótípus alapján történő keresés. Az interneten sok tesztet elolvashatunk, véleményt és értékelést megtalálunk, ezek különösen használt autó esetében nagyon hasznosak.

 

Ha ismerős árul olyan autót, ami nekünk megfelelő lehet, akkor ez a megbízhatósága miatt jó választás lehet. Ha van szerelő vagy szakértő az ismerősi körben, akkor kérdezze meg őt is. Ha nincs, fordulhat hozzánk bizalommal, nagyon sok segítséget adhatunk a választási szempontokhoz, és műszeresen át is tudjuk nézni az autót, hogy nyugodtan aludjon, jól döntött.

 

A gépjárműadat lekérdező adatbázisból megtudhatjuk az autó előéletét, a vizsgáztatások során mért, valósan megtett kilométereket. Nyomon követhetjük, hány tulajdonosa volt, hol lett forgalomba helyezve, illetve tájékozódhatunk arról is, mennyire volt karbantartva, és milyen alkatrészeket cseréltek rajta.

Használtautó vásárlás tanácsok totalcar

 

Magánszemélytől vagy kereskedőtől vegyünk autót?

Elterjedt nézet, hogy jobb magánszemélytől vásárolni, mert olcsóbban kapunk megbízhatóbb autót. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a magánszemélyek becsületesebbek lennének, de ha egy kereskedést értékeltek is, és főleg ha minél több információt, véleményt találunk róla az interneten, annál többet hitelt adhatunk az ott olvasott adatoknak, és annál megbízhatóbb a vásárlás.

 

Extrák

Az extrák meglétét is működőképességét érdemes ellenőrizni. Nagyon sok mindent fel lehet sorolni a hirdetésben, de azok megléte és működőképessége 2 különböző dolog!

Előfordul, hogy az autóhoz nincs pótkulcs, nincs meg a pótkerék, eltűnt az elakadásjelző háromszög, nem jár hozzá elsősegély doboz, vagy elhagytak egy dísztárcsát. Ezek mind pluszköltséget jelentenek. Előny a jó állapotban lévő téli és nyári gumiabroncs szett, ugyanis a jó minőségű termékek beszerzése akár 100 ezer Ft fölötti extra költséget is jelenthet.

autóvásárlási tippek

Autóvásárlás gyakran feltett kérdések:

Hány km-ig érdemes használt autót venni?

Minél kevesebb, annál jobb, de érdemes viszonyítani az autó korához is. Ha egy 10 éves autót akarnak 50 ezer km-rel eladni, akkor érdemes gyanút fogni, és utánanézni, hogy ez mennyire lehet reális.

Hol vegyek használt autót?

Jó ár-érték arányú használt autót gyakorlatilag bárhonnan lehet venni. A legfontosabb szempont, hogy próbáljunk objektívek és érzelemmentesek maradni a tárgyilagos döntés érdekében. Ebben segíthet egy független szakértő. Külföldről is vásárolhatunk, de számolni kell még a regisztrációs adóval, illetve a forgalomba helyezés költségeivel.

Hány éves autót érdemes venni?

Nyilván nem mindegy, hogy hány éves egy használt autó, de érdemes inkább reális műszaki állapot alapján döntést hozni a vásárlásról. Ezen kívül fontosak az adott autó várható fenntartási költségei, ahol nagy különbségek lehetnek.
Erről a témáról bővebben írunk külön cikkünkben itt: Hány éves autót érdemes venni?

Autóvásárlási tanácsadó?

Autó állapotfelmérésekor tanácsot adunk a tekintetben, hogy megéri-e az autót megvenni az adott áron. Felhívjuk a figyelmet az autó esetleges hibáira, amivel alkudni is tud az árából.

Mire figyeljünk diesel autó vásárlásakor?

Diesel autó vásárlásakor arra ügyeljünk, hogy ha hosszabb utakat szeretnénk megtenni, akkor naponta érdemes minimum 60 km-t megtenni. A diesel autók nem szeretik a rövid utakat (a részecskeszűrő hajlamos például beszennyeződni).

Melyik évszakban érdemes autót venni?

Télen keresettebbé válnak a négykerékhajtású autók, nyáron pedig a kabriók, napfénytetős autók. Ez az árat is befolyásolja, tehát a kereslet határozza meg a kínálatot. Ezen kívül a világban zajló események (pl. COVID-19) is hatnak az autók árára. Ha nem sürgős a vásárlás, érdemes megvárni a megfelelő pillanatot.

Hogy éri meg autót venni?

Használt autót venni jobb befektetés, mint az új autó. Amint az új kocsi kigördül a szalonból, azonnal veszít pár 100 ezer Ft-ot, vagy akár 1-2 milliót az értékétől függően. Használt autóból sokkal nagyobb a választék, és mindig találjuk ki azt, hogy mire szánjuk, hogy a lehető legjobban döntsünk a műszaki jellemzőkről.

Mit kérdezzek használt autó vásárláskor?

A nyilvánvaló és a fölösleges kérdéseken kívül lehet jókat is kérdezni: pl. megvan-e az összes gyári kulcs, hol szervizelték az autót, milyen alkatrészeket cseréltek rajta. Ha a volt-e törve, visszatekerték-e a km órát kérdésekre szeretne választ kapni, jobb, ha hozzánk fordul.

Milyen használt autót vegyek?

Attól függ, hogy mik a szempontok. Ne kelljen rá sokat költeni, ne fogyasszon sokat: japán autók, legyen olcsó: Suzuki, kis autó bevásárláshoz: Daewoo Matiz, Honda Jazz, terepre, hegyi útra: Dacia Duster.

Hány km ig érdemes használt autót venni?

A futott km-ek száma és az állapot együtt számítanak. Az évjáratnál azért fontosabb a megtett kilométerek száma, mert az utóbbival kopás és az anyagok fáradása együtt jár, míg a másik esetben lehet, hogy garázsban állt az autó egész héten, és csak a hétvégén használták.

Mikor érdemes új autót venni?

Nem javasoljuk a jelenlegi autó cseréjét, ha az nem kezdett el rozsdásodni, nem kezdtek előjönni a típushibái, nem várható egy drágább alkatrész meghibásodása (pl. turbó), alapvetően megfelel az igényeinek, nem nőtte ki.

Mit jelent ha egy autó áfás?

Az autót cég kínálja eladásra, cég vevőként leírhatja az áfát költségként. Ha az autó beszerzésekor a vállalkozásnak nem volt áfa levonási joga, az adásvétel is áfamentesen történik.

Kinek éri meg új autót venni?

Ha van pénzünk új autóra, akkor annak a fő előnyei a garancia, új autó lévén a nagyobb megbízhatóság és az extrák saját választás szerinti összeállítása az alapfelszereltségen felül.

Mikor adjuk el az autónkat?

Ha már nem felel meg a megváltozott igényeknek, túl sokat kell szervizelésre költeni. Ha az autók ára lent van, akkor várjunk az eladással, hacsak nem sürgős valami miatt. Ha meguntuk a régi autót, és mindenképp újra vágyunk, akkor nézzünk szét, hogy egy alacsonyabb felszereltségű új autóval, vagy egy keveset futott, jó állapotú használttal járunk-e jobban.

Autó eladás után fizetendő adó?

Ha autót szeretnénk venni, akkor bele kell számolni, hogy a tulajdonjog megszerzéséhez illetékfizetésre vagyunk kötelezve. Ennek mértéke az autó korától és teljesítményétől függ, az összeg jellemzően 20 ezer Ft vagy ennél is több.